Lasagne "bez těstovin" - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne "bez těstovin"
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 24341 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Maminčina rajčatová omáčka | |
---|---|
40 g | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
30 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
8 g | Petržel - nať |
12 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
120 ml | Voda pitná |
Lasagne "bez těstovin" | |
1 kávová lžička | Bazalka sušená |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Dýně |
455 g | Hovězí maso mleté |
15 kávová lžička | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Čedar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 48,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 26g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,0mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Dýně, Hovězí maso mleté, Oregano sušené, Sůl, Sýr Čedar mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Bazalka sušená, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne "bez těstovin" postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 °C nebo na stupeň 4. |
2 | Jednu lžičku olivového oleje rozehřejeme v hrnci na středním plameni a 2-4 minuty restujeme na kousky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek. Přidáme hovězí, sůl, sušené oregano a bazalku. Dobře mícháme a restujeme 10-15 minut, dokud se hovězí nepropeče. |
3 | Mezitím na páře připravíme oloupanou dýni zbavenou semínek a nakrájenou na kousky. Dýně bude hotová, když do ní píchneme vidličkou a kousky budou měkké a vláčné. Hotové kousky dáme do misky a vymícháme je, tak abychom kousky vymíchali do vláken. Dáme stranou. |
4 | Plech nebo zapékací mísu vymažeme zbývajícím olivovým olejem a rozložíme zbývající půlku dýně. Dýni zalijeme půlkou rajčatové omáčky. Jako další vrstvu přidáme hovězí maso. Na maso dáme nastrouhaný čedar. Stejný postup opakujeme a zakončíme sýrem. |
5 | Pečeme v troubě 5-10 minut nebo dokud se sýr nerozpustí. |
6 | Maminčina rajčatová omáčka 1000 g: |
7 | Oloupeme rajčata, očistíme a nakrájíme. (Rajčata oloupeme tak, že je dáme do vařící vody na 20-30 vteřin a potom je zchladíme. Slupka půjde snadno dolů). |
8 | Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej na středním plameni a 4-5 minut restujeme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčata, vodu, čerstvou bazalku, petržel, pepř a sůl. |
9 | Přivedeme k varu, potom plamen snížíme a necháme v nezakrytém hrnci provařit 45 minut. Občas zamícháme, aby se rajčata dobře promíchala. |
10 | Pokud máme raději hladší omáčku, necháme ji zchladit a rozmixujeme. Omáčku můžeme v lednici uchovávat až 5 dní nebo ji zmrazit, dokud ji nebudeme potřebovat. |
Poznámka
Pro vegetariánský recept vynechte hovězí.